KIWI NOWA ZELANDIA szt.
KRAJ POCHODZENIA: NOWA ZELANDIA
Kiwi zielone odmiany Heyword pochodzące z Nowej Zelandii, rodzinnego kraju owoców kiwi. Sławę i znaczenie zdobyła dopiero po przewiezieniu do Nowej Zelandii, gdzie aktinidię zaczęto uprawiać na większą skalę. Pierwsze plantacje powstały tam jeszcze przed II wojną światową. Zakładanie ich nie jest proste, ponieważ rośliny rozmnażane z nasion zaczynają owocować dopiero po 9–10 latach. Znacznie szybciej, po 2–3 latach, owocują rośliny wyrastające ze zdrewniałych sadzonek ciętych z krzewu wydającego owoce. Poza tym aktinidia jest rośliną dwupienną, owoce wydają tylko osobniki żeńskie, więc do ich zawiązania niezbędny jest pyłek wytwarzany przez osobniki męskie. Dlatego obok kilku okazów żeńskich powinien rosnąć przynajmniej jeden męski. Roślina zakwita na przełomie maja i czerwca, a jej duże kwiaty o barwie kremowobiałej mają bardzo przyjemny zapach. Owoce dojrzewają w październiku lub listopadzie i bardzo długo utrzymują się na roślinie. Dzięki temu, że dobrze znoszą długotrwałe przechowywanie i właściwie zabezpieczone nie ulegają uszkodzeniom, można je transportować na bardzo duże odległości. Owoce z zamorskiej krainy dotarły do Europy w latach pięćdziesiątych XX w. Początkowo nazywano je agrestem chińskim, jednak większe zainteresowanie wzbudziły dopiero, gdy plantatorzy z Nowej Zelandii nazwali je kiwi. Drobne włoski pokrywające owoce przypominają puszek ptaka kiwi. Z Nowej Zelandii pochodzi około 70 proc. światowej produkcji tych owoców. Większość przeznaczona jest na eksport, ale w tym kraju także są bardzo popularne. Jada się je w każdej postaci, jako świeże owoce, jako dodatek do sałatek, pije się sok z owoców kiwi i smaży konfitury.