MELON CANTALUPE kg
KRAJ POCHODZENI: AMERYKA POŁUDNIOWA
Melony bardzo aromatyczne i słodkie o pomarańczowej barwie
Historia Nazwa melon wywodzi się z języka greckiego - melopepon - oznacza to miękkie jabłko. Melony znane już były 3000 lat temu, prawdopodobnie pochodzą z Azji lub Afryki. Do Europy trafił za sprawą misjonarzy, którzy to przywieźli nasiona tych warzyw do Włoch. Do Polski trafił dopiero XVII wieku z rejonów Morza Czarnego i był uprawiany w oranżeriach szlacheckich. Istnieje wiele odmian melonów, jedno są okrągłe, inne podłużne, różnią się też kolorem i smakiem. Właściwości Melon bogaty jest: w cukier, karoteny, witaminy B1, B2, B6, PP, E, C, A, kwas pantotenowy, związki mineralne, zwłaszcza potas. Owoce te w 90% składają się z wody, sok z melona doskonale gasi pragnienie, a nektar ma właściwości moczopędne i przeczyszczające. Melon zalecany jest dla osób w rekonwalescencji po ciężkiej chorobie, natomiast powinny go unikać osoby z cukrzycą i z zaburzeniami trawienia. Jest owocem niskokalorycznym - około 100g dostarcza tylko 40 kcal. Zastosowanie Melony jada się zazwyczaj na surowo. Są doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych, koktajli, dodatkiem do lodów, kompotów, napojów. Niektóre gatunki można też marynować i dusić. Owoce doskonale nadają się zarówno do potraw słodkich jak również wytrawnych np. kawałek melona zawinięty w szynkę parmeńską, jest znaną przystawką na całym świecie. przepisy.net